AudioCollectief SCHIK

De Erfenis

AudioCollectief SCHIK maakt onafhankelijk van de NPO een nieuwe serie: De erfenis

Nadat onze podcasts Bob, El Tarangu en Geen kleine man eerder bij de NPO verschenen en daar gezamenlijk meer dan 4 miljoen keer gedownload werden, brengen we onze nieuwe serie De erfenis deze keer onafhankelijk van de publieke omroep uit. De podcast verschijnt na de zomer.

Over de nieuwe podcast De erfenis
Alles wat eindigt, laat iets na. Ieders leven is gebouwd op – en doorweefd met – verschillende erfenissen. Het woord ‘erfenis’ transporteert ons haast direct naar een muffig kantoor, waar over een grote mahoniehouten tafel gesprekken rollen over geld, bezit, erfrecht. Maar veel erfenissen worden niet aangekondigd in donkere kamertjes. Veel erfenissen staan niet helder opgelijst op wit papier. Deze erfenissen sluimeren, in onze genen, in de manier waarop we tegen onze kinderen praten, waarop we verliefd worden, in de kansen die iemand krijgt (of niet krijgt), in de personen die we kiezen om ons land te besturen.

In zes afleveringen vertelt SCHIK verhalen van mensen die worstelen met de gevolgen van een nalatenschap, en daar iets aan proberen te doen. In hun kenmerkende meeslepende, betrokken en literaire stijl onderzoekt SCHIK alle manieren waarop de al dan niet zichtbare krachten van een erfenis zich door ons leven vlechten. 

De erfenis vormt een nieuwe stap in hun artistieke ontwikkeling: met deze nieuwe serie willen zij niet zoals in hun eerdere series Bob en El Tarangu één mysterie onderzoeken in een meerdelig seizoen, maar een reeks maken die meerdere verhalen weet te verzamelen en verbinden onder één sterk thematisch etiket. 

We lopen al een paar jaar rond met een droom voor een serie die anders is dan onze voorgaande series. Een serie waar we niet één prachtig verhaal in kwijt kunnen, maar meerdere: De erfenis. Een serie zoals onze Amerikaanse voorbeelden: Heavyweight, This American Life, Invisibilia. Kunnen we een Nederlandse tegenhanger hiervan maken?”

Een eerlijke vergoeding
Afleveringen van Bob en El Tarangu zijn meer dan 2,2 en 1,7 miljoen keer gedownload en wonnen verschillende prijzen. Aan beide series werd langer dan een jaar gewerkt. Deze tijd was voor een groot deel onbetaald. Want hoewel de NPO en het NPO-fonds een belangrijke impuls hebben gegeven aan de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige verhalende podcasts, blijken de budgetten die beschikbaar zijn niet voldoende te zijn om makers van verhalende podcasts altijd volgens de fair practice code te betalen. Daarom heeft AudioCollectief SCHIK ervoor gekozen om De Erfenis buiten de Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen te maken.

Al zeven jaar maken wij met grote liefde en toewijding podcasts zoals Bob, El Tarangu, Laura H. en Geen kleine man. Vele luisteraars verloren net als wij hun hart aan de 84-jarige Elisa, beklommen Spaanse bergen met wielrenner José Manuel Fuente of maakten samen met Laura H. de reis naar het Kalifaat en weer terug.

Maar ondanks dat podcasts de laatste jaren steeds populairder werden, groeide de worsteling om onze series op een eerlijke en duurzame manier te maken. Want helaas zijn de budgetten te klein om onze ambities mee waar te maken. Kunnen we in de toekomst onze series blijven maken, vasthouden aan onze kwaliteit en ondertussen bouwen aan een meer eerlijke maakpraktijk? Met De erfenis hopen we een nieuwe manier te onderzoeken waarmee we verhalende podcasts weten te financieren.

Door de komende maanden de bevindingen uit hun onderzoek te delen via hun Instagram, LinkedIn en lezingen op verschillende audio festivals met andere makers, producenten en fondsen hopen AudioCollectief SCHIK en hun eindredacteur/producent Randy Vermeulen de positie van makers van verhalende podcasts in de podcastindustrie te verbeteren. 

 

← Vorige: Word vriend van De Erfenis Naar overzicht Volgende: Geen Kleine Man