AudioCollectief SCHIK

Over SCHIK

Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist leerden elkaar kennen in de opleiding Woordkunst aan het Antwerpse Conservatorium. Twee Belgen en één Nederlander die zich alle drie bezighouden met theater, schrijven en radiomaken. Die laatste passie werd in 2015 drievoudig gebundeld in AudioCollectief SCHIK.

SCHIK maakt audioverhalen voor thuis en op locatie. In radiodocumentaires, podcasts, sounddesign en live performances zoekt SCHIK naar de grens tussen verhaal en ervaring, de grens tussen radio en theater.

SCHIK gelooft heel sterk in de universaliserende kracht van audio, die op ons netvlies gebrande, stereotiepe beelden opnieuw kan openbreken. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is de podcast-revolutie al een tijdje aan de gang, SCHIK wil samen met andere radiomakers eenzelfde beweging in het Nederlands taalgebied op gang brengen.

SCHIK maakte voor de VPRO de podcasts Geen Kleine Man (2021) El Tarangu (2019), BOB (2017) en Roes (2016). BOB ging in première op het IDFA in 2017 en won de publieksprijs bij De Tegel. Daarnaast won de serie de prijs voor beste ‘Storytelling’ en de prijs voor ‘Beste podcast van Nederland’ tijdens de uitreiking van de Dutch Podcast Awards. Ook maakten ze de series Laura H. voor de uitgeverij Das Mag en Uitgesproken voor de Standaard. Voor het Oorzaken Festival maakten ze de audiowalk Blijkbaar Heb Je Nog Ongeveer Hetzelfde Nummer, die werd geselecteerd voor IDFA Doclab 2016.

(foto Carmen De Vos)

AudioCollectief SCHIK foto

SCHIK in bewegend beeld zien? Bekijk dan ons makersinterview met VPRO Dorst.

Kijk hier!