AudioCollectief SCHIK

Over SCHIK

Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist leerden elkaar kennen in de opleiding Woordkunst aan het Antwerpse Conservatorium. Twee Belgen en één Nederlander die zich alle drie bezighouden met audio, theater en schrijven. Drie passies die ze sinds 2015 bundelen onder AudioCollectief SCHIK.

SCHIK gelooft heel sterk in de universaliserende kracht van audio, die op ons netvlies gebrande, stereotiepe beelden opnieuw kan openbreken. Hun podcasts nemen de tijd, vertellen diepmenselijke verhalen met een meeslepende, betrokken en literaire stijl. De afleveringen van hun series werden al miljoenen keren gedownload. 

SCHIK maakte de podcasts Geen Kleine Man (VPRO, 2021), El Tarangu (VPRO, 2019), Laura H (Das Mag, 2018), BOB (VPRO, 2017) en Roes (VPRO, 2016). BOB won de publieksprijs bij De Tegel en de prijs voor beste ‘Beste podcast van Nederland’ tijdens de uitreiking van de Dutch Podcast Awards. El Tarangu is door de Stichting Verhalende Journalistiek gekozen tot een van de beste verhalende projecten van 2019 en werd tevens genomineerd voor een Tegel. Voor het Oorzaken Festival maakte SCHIK de audiowalk Blijkbaar Heb Je Nog Ongeveer Hetzelfde Nummer, die werd geselecteerd voor IDFA Doclab 2016.

Op dit moment werkt SCHIK aan De Erfenis. Dit project vormt een nieuwe stap in hun artistieke ontwikkeling: met deze nieuwe serie willen zij niet zoals in hun eerdere series BOB en El Tarangu één mysterie onderzoeken in een meerdelig seizoen, maar een reeks maken die meerdere verhalen weet te verzamelen en verbinden onder één sterk thematisch etiket.

(foto Carmen De Vos)

AudioCollectief SCHIK foto